פחדים של ילדים? 15 דברים להגיד לילדים כשהם חווים פחדים

שתפו מכאן:

אני מרגישה איך הלב שלי נשרף כל פעם שאני שומעת על עוד ילד שהשנתיים האחרונות העצימו את הפחדים והחרדות שלהם. כי הם שומעים על מחלה מוזרה, כי המחלה הזו עלולה להרוג ולפגוע, כי לפעמים אמא ואבא עצמם חווים חששות ודאגות, כי הם עצמם בבידודים והשיגרה שלהם מופרת שוב ושוב.

המחשבה שהילד מפחד ואין לו כלים להבין את מה שמתרחש. הם מרגישים חסרי אונים ופגיעים והאמת שלא אחת גם אנחנו מרגישים חסרי אונים וגם אנחנו מפחדים.

אני מקבלת בחודשים האחרונים עוד הודעה ועוד מייל ועוד הודעה מהורים מודאגים ומפוחדים שרואים את הילדים שלהם חווים נסיגות התנהגויות ורגשיות ומבטאים פחד על חייהם, על משפחתם ומכל דבר בסביבתם. הדבר פוגע באיכות החיים של הילדים ושל כל מי שבסביבתם. לעיתים הפחדים מתבטאים בחשש להמצא לבד ולו לרגע, אפילו בשירותים, בתלותיות יתר בהורים, בסיוטים בלילה, בבכי רב, בפחד להפרד מההורים בבוקר עוד דברים שמקשים מאד על שגרת החיים הטובה.

ילד מפחד מדמיין פחדים נוספים- עם לחישות לילה אפשר לעזור להתמודד טוב יותר עם פחדים

זה מחזיר אותי לימים שאחרי צוק איתן כאשר שמעתי סיפורים דומים והגיעה אלי אמא שהיא יועצת חינוכית, שלא הצליחה לעזור לבן שלה, שרק עלה לכיתה א, להתגבר על הפחדים שלו. הוא סרב לעלות על הסעות בית הספר, היה סגור חברתית, קשור ברמה חריגה לאמא שלו וחווה פחדים רבים בכל אינטראקציה שלו.

בתהליך מרגש בן כחודש וחצי הבן שלה, י. (השם שמור מטעמי פרטיות) חזר לחוש בטחון, החל להגיע לבית הספר בצורה עצמאית עם ההסעות, נפתח חברתית וחל שיפור אדיר בתחושת הבטחון (איך אומרים ההפך מפחד). הנה מה שהיא כתבה לי לאחר חודש וחצי:

“היי אינסה, כשהגעתי אלייך, חיפשתי אחר פתרון שיסייע לבני, אהובי (6), להתמודד עם הקושי להשתלב בביה”ס ועם פחדים שהותיר מבצע ” צוק איתן”. השיחה עמך יצרה בי תחושת אמון ומסוגלות ויצאנו לדרך. השינוי שחל בחודש שחלף היה איטי אך עקבי. היציאה לביה”ס הפכה לחוויה נעימה ושיגרתית וי. החל ליצור קשרים חברתיים חדשים בקלות. אין דבר חשוב יותר לאם מלחוות את בנה מאושר שוב ועל כך אני מודה לך מקרב לב.”

אבל גם ילדי הדרום שחווים הסלמות ורגיעות ואנחנו כולנו שנכנסים ויוצאים מהסגר או הבידוד – כולנו יודעים שהפחדים לא נעלמים גם כשהדברים בתקופת רגיעה. חשוב לי לחלוק איתכם שיש דרך להקל על הילדים גם עכשיו, כאשר אתם והם נמצאים בעין הסערה ולכן אני מרכזת כאן סדרה של דברים שאפשר להגיד לילדים ולעשות איתם כאשר הם חווים פחד.

הכנתי לכם מגוון של משפטים שניתן להשתמש בהם כדי לעזור לילדים שלכם כשהם מפחדים. אפילו אם תבחרו כלי אחד או משפט אחד מתוך המגוון שאפרט כאן, זה כבר יכול להתחיל לעשות שינוי קטן שיוביל לשינוי גדול בהמשך.

  1. בוא נצייר את זה יחד- ילדים מבטאים את הרגשות שלהם בדרכים שונות מאשר רק ביטוי מילולי, הציעו להם לצייר את החווייה שלהם והשתתפו איתם בציור ובביטוי הרגשות שלהם
  1. חבקו אותם חיבוק חזק ועוטף- ממש כפי שאנחנו נהנים ממגע עמוק ומהרגיעה שמגיעה בעקבות עיסוי כך גם הילדים שלנו. חיבוק חזק ומועך (זהירות… לא לשבור את הילדים:)) יסייע לגופם להפריש הורמונים של רוגע, לייצר אצלם תחושה של נינוחות ולעזור להם להתמודד עם הפחד שהם חווים
  1. בואי נלמד על זה קצת יותר- בקשו מהילדים לתאר את החוויה שהם חווים, איפה בגוף הם מרגישים את זה, איזו תחושה מתעוררת בהם. תשאלו אותם שאלות רבות ככל האפשר כדי שהם יבטאו את התחושה הפיזית שמתלווה לפחד – ככל שתשאלו אותם יותר הם ידעו על עצמם יותר וככל שהם ידעו יותר הם ידעו להתמודד טוב יותר
  1. בואו נספור יחד לכמה אנשים יש חולצה לבנה– זוהי טכניקה מצויינת ליצירה של הסחת דעת מהרגש המוביל כרגע: פחד. ניתן כמובן למנות נשים שלובשות שמלות, אנשים שנועלים סנדלים וכל דבר יצירתי אחר שעולה על דעתכם
  1. דמייני בועה לבנה שעוטפת אותנו- דמיון מודרך זו דרך מצויינת לייצר רגיעה אצל ילדים. הנחו אותם לעצום עיניים ולדמיין את עצמם עטופים בועה של אור לבן בהיר. דברו בקול רגוע ונינוח. השתמשו במילים מגיעות כמו בטחון, שקט, שלווה, שמחה, רגוע, נעים…
  1. מה דעתך שנכתוב יחד רשימה של כל הדברים הנעימים והשמחים– תעזרו לילדים להעלות את כל הדברים הנעימים להם, המשמחים אותם והמלהיבים אותם מראש. כאשר הילדים נמצאים במצב של פחד הם לא תמיד יצליחו להזכר בכל הדברים הללו, אבל כשהרשימה מוכנה מראש תכלו לעזור להם להתמודד טוב יותר על ידי זה שתזכירו להם את מה שגורם להם רוגע ושלווה. 
  1. מה דעתך שנכין יחד רשימה של כל האנשים שאת/ה אוהב/ת– בדיוק על המשקל של הפעילויות הנעימות והמשמחות, כך גם רשימה של כל האנשים שהם אוהבים ואוהבים אותם יכולים להעלות זכרונות נעימים ולשבש את הרצף של התחושה הלא נעימה
  1. גם אני מפחדת לפעמים– הבעת הזדהות וגילוי שגם אתם מפחדים מדי פעם מייצרת אמון רב ובטחון אצל הילדים. שתפו אותם במצבים שגם אתם מפחדים ובמה שאתם עושים על מנת להרגע ולחוש בטחון.
  1. בואי נאזין יחד למוזיקה שאת אוהבת– למוזיקה יש אפקט מרגיע ויכולת לשנות מצב רוח מקצה אל קצה. האזנה לשיר שאוהבים, שיר קצבי ונעים יכול מהר מאד לשנות את מצב הרוח ולהעביר תחושות לא נעימות ולהחליפן באחרות נעימות
  1. בוא נלך לטייל יחד– הליכה באוויר הצח או כל פעילות ספורטיבית גורמת למוח לשחרר למחזור הדם הורמונים וכימיקלים טבעיים המייצרים תחושה של שמחה ואושר.
  1. מתחשק לך למעוך כדור?– ממש כמו שנעים לנו מרגיע אותנו לחוש מגע עמוק בחיבוק כך גם פעולת המעיכה מאד עוזרת להרגעה של תחושת פחד. לקחת כדור ולמעוך אותו בין הידיים מייצר תחושה של מגע עמוק, מרגיע ונעים
  1. את ואני נתגבר על זה יחד– הילדים שלכם זקוקים לתמיכה ולנוכחות שלכם כדי להתגבר על הקושי הרגשי והפחד שהם חווים.
  1. מה אתה צריך ממני? הרבה הורים רוצים למצוא פתרון לפחד של הילדים ולא תמיד יודעים בדיוק מה לעשות. לא פעם לילדים עצמם יש תשובות מפתיעות. פשוט שאלו אותם ואז תקשיבו. תופתעו לגלות כמה דברים חשובים תלמדו מהתשובות הללו.
  1. אם הייתי מספרת לך שאני מפחדת, איך היית עוזרת לי? – אחד הדברים המוכחים הוא שאנחנו מהר מאד יוצאים ממצב של פחד או דאגה כאשר אנחנו מתבקשים לעזור למישהו אחר. היפוך תפקידים מהסוג הזה כול לגרום לילד או לילדה למצוא מקורות של תושייה, להמציא תשובות יצירתיות ולהחליף את המצב של הפחד במצב של רצון לעזור
  1. תייצרו יחד איתם צמיד אומץ דמיוני– עזרו לילדים להגדיר את כל התכונות הטובות ביותר שלהם וכשהם מתרגשים מהתכונות הללו תלחצו בעדינות על פרק כף היד שלהם. בכל אחת מהתכונות והיכולות שלהם תעשו לחיצה אחת על פרק כף היד. כאילו אתם לוחצים על צמיד דמיוני. כשתסיימו להגדיר את התכונות החיובית תגלו להם, בסוד, שכרגע יצרתם יחד צמיד דמיוני של אומץ שנמצא תמיד איתם ובכל פעם שהם מפחדים הם יכולים ללחוץ על הצמיד הדמיוני ולהרגיש שוב שמחים ורגועים

וכן, יש רעיון אחד נוסף ועוד אחד

ששששש… – פשוט תהיו איתם בשתיקה מלאה, תאזינו להם אם הם מדברים, חבקו אותם, לטפו אותם ותהיו נוכחים שם עבורם.

רוצים עוד דרכים להתמודד עם פחדים?
בשמחה ובאהבה…
1. מתנה– הנחיית דמיון מודרך ליצירת תחושת הגנה ובטחון אישי לילדים- בקליק כאן

2. הערכה להתמודדות עם פחדים בהשקעה מצחיקה לאור המצב, רק ל20 הנרשמים הראשונים – בקליק כאן
ה
ערכה הזו הוכיחה את עצמה במצבים מגוונים של ילדים שהתמודדו עם פחדים והדבר הכי מפתיע הוא המהירות בה התוצאות מגיעות!
כאן מקליקים לכל הפרטים על 82% הנחה על הערכה ל20 הנרשמים הראשונים

הערכה כוללת בתוכה:

  • סדנא אינטרנטית מיוחדת בת כשעתיים: הסודות של לחישות לילה להעצמת ילדים להתמודדות עם פחדים
  • דו”ח מיוחד עם כל הכלים והתרגילים כדי שתפיקו את המיטב מהסדנא
  • 2 קבצים של לחישות לילה להעצמת ילדים להתמודדות עם פחדים (לבנים ולבנות)
  • בונוס: סרטון וידאו ליצירה של צמיד אומץ קסום יחד עם הילדים ליצירת תחושת בטחון אישי
  • בונוס: ערכת לחישות אהבה לתיק האוכל של הילדים (לבנים ולבנות)

לאור המצב אני מציעה את הערכה בהשקעה מצחיקה כדי לאפשר לכל הורה ולכל ילד להנות מהעצמה וחיזוק רגשי והתנהגותי לנוכח הפחדים שהם חווים.

אם החלטתם שאתם מוכנים לעשות את הצעד- זו ההזדמנות שלכם לעזור לילדים להתמודד עם הפחדים ולפתח תחושת בטחון אישי ורוגע.

לפרטים נוספים ולרכישת הערכה לחצו כאן

ושיהיו לכולנו ימים שקטים ונעימים

ואם מצאתם שהמאמר הזה תורם ומעיל לכם אני מזמינה אתכם לשתף אותו בלחיצה על כפתורי השיתוף בצד. אפשר דרך הפייסבוק, דרך הוואטספ ועוד.

בטוחה שיש הורים בסביבתכם שיודו לכם על כך וגם אני 🙂

יום מבורך ושקט,
אינסה

באהבה אינסה קליינמן לחישות לילה להעצמת ילדים


שתפו מכאן:

3 Replies to “פחדים של ילדים? 15 דברים להגיד לילדים כשהם חווים פחדים”

  1. אינסה יקרה
    הולכת לעבוד עם ילדי ועם ילדי הגן
    תודה רבה ?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.